Raid به زبان ساده قابلیت ذخیره سازی اطلاعات بر روی چند دیسک می باشد. ترکیب های مختلف ذخیره سازی اطلاعات بر روی چند دیسک موجب تفاوت میان Raid های مختلف می گردد. استفاده از هر نوع Raid متناسب با کاربردهای خودش می باشد و مطلقا نمی توان گفت که کدام نوع Raid بهتر است.
Raid 0
این Raid در حقیقت اطلاعات را بین هارد دیسک ها تقسیم می کند (Stripping) و به این ترتیب هر هارد قسمتی از اطلاعات را ذخیره می نماید. به این ترتیب ما از کل فضا هارد دیسک ها استفاده می کنیم. یعنی اگر ما دو هارد دیسک ۴ ترابیت را با Raid 0 تنظیم کرده باشیم، ۸ ترابایت فضا برای ذخیره سازی اطلاعات در اختیار داریم. از خصوصیات Raid 0 سرعت بالا در خواندن و نوشتن اطلاعات می باشد. البته تقسیم اطلاعات با توابعی انجام میشود و قابلیت منحصر به فرد این Raid در اینجاست که اگر اطلاعات هر یک از هاردها به هر دلیل از دست رفت، امکان بازیابی آن با کمک هارد دیگر وجود دارد.
Raid 1
در این شیوه به اصطلاح انعکاسی یا برگردان فایل ها در هارد دیسک ها ذخیره می شود. به عبارت دیگر یک نسخه پشتیبان (اما به طور همزمان) بر روی هارد دیسک دیگر ذخیره می شود. در این شیوه سرعت نوشتن اطلاعات به نسبت Raid 0 کمتر می باشد همینطور سرعت خواندن اطلاعات به نسبت Raid 0 در Raid 1 کمتر می باشد. در Raid 1 اگر ما دو هارد ۴ ترابایت داشته باشیم، با توجه به ذخیره نظیر به نظیر اطلاعات ما در مجموع هم تنها ظرفیت ذخیره سازی ۴ ترابایت اطلاعات را داریم.
سئوال: چرا در حالی که Raid 0 قابلیت بازیابی اطلاعات را داراست و ظرفیت کامل هر دو هارد دیسک را در اختیار ما می گذارد و البته سریعتر است کسی بخواد از Raid 1 استفاده کند؟
جواب: به علت سرعت بازیابی اطلاعات در Raid 1. در این Raid اگر یکی از هاردها در حین کار مشکلی برایش پیش آمد سیستم بدون لحظه ای وقفه به کارش ادامه می دهد، در حالی که اگر مشکل مشابه در یک سیستم با Raid 0 پیدا شود، ادمین سرور ناچار است برای بازیابی اطلاعات یک وقفه در سرویس دهی خود را بپذیرد.
Raid 2
در RAID 2 نیز از روش Striping استفاده میشود و دادهها به صورت نوارهای سکتوری ذخیره میشوند. و بعضی از درایوهای آرایه برای اطلاعات ECC (کدهای تصحیح خطا) در نظرگرفته میشوند. هر بیت داده که روی هارد دیسکها نوشتهمیشود ،کد ECC مربوط به خود را دارد. این کدها روی درایوهای جداگانه ذخیره میشوند و به منظور حفاظت از یکپارچگی و سلامت دادهها مورد استفاده قرار میگیرند. ECC ارزشهای عددی دادههای ذخیرهشده بر روی بلوکهای مشخص در درایو مجازی را با استفاده از فرمولی به نام (Check-Sum) جدول بندی میکند.
سپس در صورت نیاز ، جمع کنترلی برای تایید سلامت دادهها به انتهای بلوک داده الحاق میشود.هنگامی که دادهها مجدداً خوانده میشوند ، جدول بندی ECC مجدداً محاسبه میشود. سپس جمع کنترلی هر بلوک دادهی خاص، خوانده شده و با آخرین جدول بندی مقایسه میشود. چنانچه اعداد همانند باشند دادهها بدون نقص هستند، اما اگر تناقضی وجود داشتهباشد ، دادهها ی از دست رفته با استفاده از اولین جمع کنترلی (یا جمع کنترلی قبلی) به عنوان یک نقطهی مرجع، قابل محاسبهی مجدد هستند. از این سطح به ندرت استفاده میشود. به دلیل اینکه تمام هارد دیسکها امروزه اطلاعات ECC را در هر سکتور جاسازی میکنند،RAID2 مزیت قابل توجهی نسبت به سایر نمونههای RAID ندارد .
Raid 3
Raid 3 امروزه، بسیار کم مورد استفاده قرار میگیرد و خیلی شبیه RAID 2 میباشد و اطلاعات را به صورت سکتوری روی گروهی از درایوها stripe میکند. تفاوت آن ایناست که یک درایو جداگانه برای ذخیرهی دادههای پریتی درنظر میگیرد. Raid3بر دادههای ECC جاسازی شده در هر سکتور برای ردیابی اشکالات ، تکیه دارد. اگر درایوی از کار افتاد بهوسیلهی XOR کردن اطلاعات موجود روی سایر درایوها، عملیات بازیابی را انجام میدهد.این سطح در واقع انطباقی از RAID 0 است که مقداری از طرفیت هر یک از درایوها را قربانی میکند اما به سطح بالایی از سلامت اطلاعات و تحمل خطا دستیابد. در این حالت، بلوکهای داده به نوارهایی تقسیم شده و بر روی تمام درایوهای درون آرایه به جز یکی از آنها نوشته میشوند. اطلاعات موازنهی نوار که برای بررسی سلامت داده در تمام درایوهای درون زیرسیستم مورد استفاده قرار میگیرند د رهنگام نوشتن دادهها، ایجاد شده و بر روی دیسک پریتی، نوشته میشوند. درایو موازنه نیز به نوارهایی تقسیم شدهاست و هر یک از این نوارها در درایو موازنه برای نگهداری اطلاعات پریتی مربوط به نوارهای دادهی متناظر آن که در سراسر آرایه گسترده شده، مورد استفاده قرار میگیرد. اطلاعات موازنه هنگام خواندن دادهها بازبینی میشود. این شیوه با خواندن یا نوشتن دادهها بر روی تمام درایوها به طور همزمان یا به صورت موازی توانایی انتقال داده بسیار بالایی را در اختیار قرار میدهد ولی در عین حال مزیت بازسازی داده در صورت از کارافتادن یکی از درایوها و حفظ سلامتی دادهها برای سیستم را نیز از دست نمیدهد. رکوردهایی که در تمام درایوها گسترده شدهاند، نرخ انتقال را در دیسک بهینه میکنند.
به دلیل اینکه هر درخواست I/O به چندین درایو از آرایه دسترسی دارد. در این سطح RAID در یک زمان فقط به یک درخواست پاسخ داده میشود. و برای محیطهای تک کاربره، تک کاره با رکوردهای طولانی، بهترین کارآیی را دارد.
Raid 4
Raid 4 با RAID 3 یکسان است. به جز اینکه از نوارهای بزرگتری استفاده میکند. به همین دلیل رکوردها از هر درایو جداگانه میتوانند خواندهشوند (البته به جز درایو پریتی). این عمل این امکان را میدهد تا عملیات خواندن به اشتراک گذاشتهشود. در هنگام نوشتن، عملیات آهسته میشود چون پس از ذخیره شدن دادهها بر روی یک دیسک، باید اطلاعات پریتی نیز در درایو مربوط به پریتی نوشته شوند. به هرحال با هر بار عمل نوشتن باید پریتی به روزآوری شود و لذا درایوها در موقع نوشتن نمیتوانند مشترکاً استفاده شوند. این ساختار مزیت ویژهای نسبت به سایر حالات ندارد.
Raid 5
اساساً RAID 5 شبیه RAID 1 است. با این تفاوت که RAID 5 برای هر نوار از دادهها یک پریتی ذخیره میکند. اما در مقایسه با RAID 1 عملیات نوشتن آهستهتر است. زیرا یک زمان اضافی برای نوشتن اطلاعات پریتی نیاز است. در موقع نوشتن اطلاعات RAID 5 تقریباً ۶۰ درصد آهستهتر از RAID 1 عمل میکند. عملیات خواندن هم هیچ تغییری پیدا نمیکند. برای رسیدن به بهترین کارآیی، RAID 5 باید یک فضای ذخیرهسازی داشته باشد برابر با حاصل جمع فضای تمامی هارد دیسکها منهای ۱٫ بعضی مواقع به این سطح از RAID ،” آرایه با پریتی چرخشی ” نیز گفتهمیشود. چرا که مانند RAID 4 پریتیها را در یک درایو جداگانه جمع نمیکند و این اطلاعات را در تمام آرایه و بر تمام درایوها توزیع میکند. هیچ درایو منحصر بفردی برای ذخیرهی اطلاعات پریتی وجود ندارد. تمام درایوها شامل داده هستند و عملیت خواندن میتواند از تمام درایوها به صورت مشترک انجام شود. برای نوشتن اطلاعات نیز به یک درایو داده و نیز یک درایو دیگر برای ذخیرهی اطلاعات پریتی نیاز داریم. با توجه به اینکه، پریتی رکوردهای مختلف روی درایوهای دیگر قرارمیگیرد، عملیا ت نوشتن معمولاً میتواند به اشتراک گذاشته شود.
بیشترین استفاده از RAID 5 در سرورها و شبکههای محلی میباشد، جایی که فضای ذخیرهسازی و تحمل خطا بسیار اهمیت دارد. در این روش نیازی به وجود درایو آیینه وجود ندارد. زیرا اگر یکی از دیسکهای اصلی از کار بیفتد، سرور اطلاعات از دست رفته از نوارهای پریتی ذخیره شده روی دیگر درایوها بازسازی میکند. برای اجرای RAID 5 ، حداقل به سه هارد دیسک نیاز داریم.
Raid 6
دیسکهای داده ها مجزا با دو Parity توزیع شده مجزا. RAID6 در واقع نسخه پیشرفته RAID5 می باشد که تصحیح و کنترل خطا را با استفاده از دو parity بهبود می بخشد. این ویرایش RAID اطمینان و توانایی بالا در زمینه Data Storage فراهم می کند و
بهترین انتخاب برای کاربردهای بحرانی و حساس می باشد. برخی از معایب این نوع Raid به شرح ذیل می باشد:
Raid 7
Raid 10
این مدل از RAID از ترکیب دو حالت RAID 0 و RAID 1 تشکیل میشود که برای مثال در صورتی که ۴ هارد داشته باشیم، این هاردها با هم RAID 1 شده و امنیت بالایی را به وجود میآورند و تعداد ۲ هارد باقیمانده نیز به صورت RAID 0 شده تا سرعت نوشتن بر روی این هاردها نیز به نسبت افزایش یابد. (لازم به ذکر است که سرعت در این روش نسبت به حالت RAID 3,5,6 کمتر است).
Raid 50
این مدل نیز از ترکیب دو حالت RAID 0 و RAID 5 تشکیل شده است. در برخی از Storageهای معمول، تنها تعداد محدودی از هارد را میتوان Raid 5 نمود. این مشکل با معرفی حالت RAID 50 تا حدی برطرف شده است. امروزه در این مدل Storageها، در ابتدا تمام هاردها به بخشهای کوچکتر تقسیم شده و هر قسمت به صورت RAID 5 تنظیم میشوند. در نهایت تمام بستههای RAID5 با هم به صورت RAID 0 تنظیم میشود تا امکان دسترسی به تمام هاردها و حجم آنها برای کاربران وجود داشته باشد. لازم به ذکر است در حالت RAID 3 ,5 ,6، ظرفیت نهایی Storage به دلیل استفاده از هاردهای رزرو و ساختار داخلی این RAIDها پایین میباشد. برای مثال اگر شما Storage با ظرفیت ۲۴ عدد هارد داشته باشید و تمام هاردهای شما نیز ظرفیت ۲ ترابایت داشته باشند، ظرفیت نهایی در حالت RAID 5، 40 ترابایت خواهد شد. (در حالت معمول باید این مقدار ۴۸ ترابایت باشد)
Raid های دیگری مانند Raid 53 ، Raid 0 + 1 وجود دارد که همانطور که از نامشان پیداست ترکیبی از ریدهای ارائه شده فوق می باشد (Raid 53 ترکیبی از ریدهای ۵ و ۳ می باشد).